icon chutney wit

Chutney

Wat is Chutney?

logo streekproducent 100 procent West-Vlaams

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. In de 17de eeuw werd het tijdens de Britse overheersing vanuit India en Pakistan geïmporteerd en was het een luxe product. Het was een favoriet bijgerecht van de Britten tijdens deze periode. Chutneys prikkelen het smaakpalet en toveren een gerecht om into a finger licking delicacy . Chutney is een mix van fruit, groenten of een combinatie ervan, die gekookt worden in goede wijn/ciderazijn, gezoet worden met suiker en op smaak worden gebracht met kruiden. Chutney kan gebruikt worden bij vlees en bij exotische gerechten. Maar kan ook dienen als smaakmaker bij een hartige (kaas)taart, lekkere paté, gebraden kip, geroosterd vlees, stoofschotel of zelfs als broodbeleg. De houdbaarheid van de ingrediënten wordt zodanig verlengd, dat ze ook nog geconsumeerd kunnen worden als het oogstseizoen al lang voorbij is. Door het inkoken neemt de houdbaarheid toe. Bewaren in de koelkast is dan niet nodig maar, na openen wel aan te bevelen. Het grootste deel van de dag staan de producten daarin namelijk ook nog in het donker.

Pin It on Pinterest

Share This