icon wijn wit

Wijn

Hoe het begon

Arthur, buurman en plantenliefhebber in hart en nieren nam me regelmatig op sleeptouw in zijn botanische tuin. Hij prikkelde onze nieuwsgierigheid en zo leerde ik diverse planten en vruchten kennen en proeven.
Arthur had niet enkel oog voor het nuttige maar leerde ons ook hoe je bessen, kruiden en fruit kon verwerken, ook van de niet klassieke vruchten!!!
Samen met mijn lief Martine verzamelden we tijdens de zomermaanden bessen en vruchten om er drankjes en confituur van te maken.

Onze gezamenlijke interesse voor planten, vooral oude rassen stimuleerde ons om zelf onze tuin aan te leggen. Ideeën werden opgedaan tijdens jaarlijkse tuinreizen naar Engeland en bezoeken aan tuinbeurzen in binnen- en buitenland.
We ontdekten als bij toeval op het juiste ogenblik de Roeselaarse Wijn en Biermakers.
Er werd heel wat geëxperimenteerd met het maken van wijnen van verschillende vruchten (onder andere met de oude appelrassen en klein fruit van de boomgaard…. ) en dit gedurende een 7 tal jaar.
Tijdens uitstapjes in binnenland en familiereizen in het buitenland was er regelmatig de gelegenheid om bij diverse wijnboeren informatie op te doen en uiteraard om te proeven .

En dan kwam er een stuk landbouwgrond te koop, rechtover onze deur… op een zuiderhelling!
De aanplant van 800 wijnstokken gebeurde in het voorjaar van 2012, met dank aan vrienden, familie en buren die ons hielpen om de regen en de modder te trotseren.

De pas georganiseerde 2-jaarlijkse cursus wijnmaker – wijngaardenier in het Syntra Gent kwam juist op tijd. In 2013 werd ik officieel wijngaardenier!

De volgende jaren zullen de wijnstokken ons de nodige druiven leveren om een parelende wijn te maken.

Pin It on Pinterest

Share This